Kakovosten parket z dolgo življenjsko dobo

Parket zagotovo predstavlja eno od tistih talnih oblog, ki polepša bivalne prostore. To je tudi razlog, zakaj se toliko ljudi odloča prav za parket. Poleg tega pa je parket prijeten na otip, enostaven za vzdrževanje in ima dolgo življenjsko dobo. Predvsem pa gre za talno oblogo, ki jo je možno obnoviti: če namreč parket pobrusite in na novo polakirate, bo spet videti kot nov.

Ali je parket res tako občutljiv?

Marsikdo meni, da je parket sicer lepa, a občutljiva talna obloga, zato se zanj raje ne odloči. Vendar pa je občutljivost parketa odvisna predvsem od tega, kako kakovosten je, iz kakšnega lesa je narejen, kako dobro je položen ter kakšna je njegova končna obdelava.

Vsaka vrsta lesa ima namreč svoje karakteristike in nekatere med njimi so zelo trpežne. Če vam je parket kot talna obloga sicer všeč, a vas skrbi njegova občutljivost, potem se splača izbrati eno od bolj trpežnih vrst lesa. V današnjem času imamo zelo pestro izbiro možnosti, saj so na voljo tudi različne tropske vrste lesa oziroma vrste iz celega sveta.

Poleg same vrste lesa pa je pomembno tudi, za kakšen parket gre. Dobro je znano, da je masiven parket najbolj obstojen in trpežen ter ima tudi najdaljšo življenjsko dobo. Poleg njega pa so vam na voljo tudi druge vrste parketa, ki jih je možno zelo dobro zaščititi s končno obdelavo, kar vpliva tudi na to, kako odporna bo talna obloga na različne praske, kapljice vode in madeže.

Kako izbrati ustrezen parket?

Najbolj cenjen je zagotovo klasični masivni parket, v zadnjem času pa je postal popularen predvsem tako imenovani gotovi paket, ki je lahko dvoslojen ali troslojen. Kateri parket bi bil najbolj primeren za vas, je odvisno od številnih dejavnikov. Pred izbiro si zato poskušajte odgovoriti na naslednja vprašanja:

  1. V kateri prostor boste namestili parket?

Ko izbirate ustrezen parket, morate upoštevati predvsem to, kam ga boste namestili. Običajno parket nameščamo v dnevno sobo, spalnico in otroške sobe, vendar pa ga je možno uporabiti tudi v drugih bivalnih prostorih. Če si želite imeti parket tudi v kuhinji in kopalnici ali pa na hodniku, izberite vrste, ki dobro prenašajo vlago ter so zelo trpežne. Prav tako pa je pomembno, da je temu prilagojena končna obdelava parketa. Kako bo izgledala določena talna obloga v vašem prostoru, lahko preverite s pomočjo Floor Designer orodja za parket tukaj, še preden se odločite za nakup.

  1. Kakšno debelino parketa potrebujete?

Različne vrste parketa se razlikujejo tudi glede na debelino. Klasični masivni parket je debelejši, zaradi česar ga lahko tudi večkrat pobrusimo, če bi se na njem kdaj pojavile nepravilnosti ali praske ter ga tako obnovimo. Zaradi tega je takšen parket praktično trajen oziroma ima veliko daljšo življenjsko dobo kot druge vrste parketa.

  1. Koliko časa imate na voljo za polaganje?

Pri izbiri pa je pomembno tudi to, koliko časa imate na voljo za polaganje. Klasični masivni parket, ki ima zelo dolgo življenjsko dobo, namreč zahteva poseben postopek polaganja in končne obdelave, ki traja kar nekaj časa, medtem ko se gotovi parket hitreje položi. Sploh če izberete tako imenovani parket na klik, ki omogoča res hitro polaganje.